Info Pages - eSklep : Profesjonalne sklepy internetowe
koszyk

Opoczno-plytki.pl

Twój  ulubiony  sklep  internetowy

Panel klienta Opoczno płytki
Wyszukaj
Kontakt
Zapraszamy Firmy potrzebujące płytki na inwestycje! Jeżeli szukają Państwo płytek, których nie ma na stronie - prosimy o kontakt mailowy.
Kategorie
PŁYTKI ŁAZIENKOWE
PŁYTKI PODŁOGOWE
PŁYTKI KLINKIEROWE
PŁYTKI KUCHENNE
GRES TECHNICZNY
MOZAIKI
WYPRZEDAŻE
Kontakt
e-mailsklep@opoczno-plytki.pl
GSM606-533-770

Godziny działania sklepu
pon.-piąt. 9:00-17:00
Producenci
Promocje
Zobacz wszystkie
Warto wiedzieć
Inwestycje
Regulamin
Transport
Płatność
Słownik techniczny
Jak wyliczyć potrzebną ilość płytek?
Montaż płytek z fugą czy bez?
Przed montażem
Co to są płytki rektyfikowane?
Rodzaje płytek
Mapa Sklepu
Katalog produktów
Aktualności
Opoczno Płytki
Wycofane kolekcje Paradyż
Płytki Paradyż
Opoczno Płytki
Słownik techniczny


   
ANTUPOSLIZGOWOsc.jpg ANTYPOŚLIZGOWOŚĆ -  jest to istotny parametr, który ma znaczenie w pomieszczeniach wilgotnych.
Oznacza  się go na podstawie kąta nachylenia powierzchni skośnej, przy której człowiek osiąga granicę bezpiecznego chodzenia. Do oznaczenia antypoślizgowości płytek podłogowych stosuje się symbole od R9 do R13, im współczynnik wyższy tym płytka mniej śliska. Nie każda płytka podłogowa ma określony symbol klasy antypoślizgowości, ze wzgędu na niską wartość kąta. Na podstawie krytycznego kąta poślizgu oznacza się antypoślizgowość.
 
Płytki podłogowe nieantypoślizgowe posiadają kąt poślizgu od 0 do 6°.

Grupa R9: Kąt poślizgu do 10°.  Ta grupa płytek podłogowych dobrze się sprawdzi np.: hole, klatki schodowe, wejścia, korytarze.

Grupa R10: Kąt poślizgu do 19°; Zastosować tą grupę płytek możemy do: pomieszczeń biurowych, socjalnych, magazynowych, kuchni lub garażu.
 
Grupa R11: Kąt poślizgu do 27°. Zastosowanie np.: kuchnia, pralnie, rozlewnie, pomieszczenia narażone zmoczeniem (linie myjące, szlifiernie, strefy produkcji żywności) oraz warsztaty samochodowe.
 
Grupa R12: Kąt poślizgu do 35°. Zastosować możemy np. w: kuchniach, rozlewniach, mleczarniach. 

Grupa R13: Kąt poślizgu powyżej 35°. Zastosowanie np.: zakłady przetwórstwa żywności( warzyw, owoców, ryb, mięs itd.)
 

  ŚCIERALNOŚĆ 

Występuje 6 klas ścieralności od 0 do 5.

Klasa 0 - płytki o tej klasie ścieralności nie nadają się do wykładania podłóg.
 
Klasa I - można je stosować w pomieszczeniach tj. łazienka, gabinet, sypalnia, ale bez bezpośredniego wejścia z zewnątrz. Pomieszczenia w któtych chodzić się bosso lub w obuwiu miękkim. 
 
Klasa II - stosujemy w pomieszczeniach tj.: pokój dzienny, nie należy stosować w kuchnniach, wejściach i innych pomieszczeniach w ktorych chodzimy w obuwiu "twardym".

Klasa III - płytki o tej klasie ścieralności zastosować można w pomieszczeniach o małym natężeniu ruchu (tj.: łazienka, kuchniach i sypialnych) i gdzie chodzimy w obuwiu miękkim. 

Klasa IV - płytki o tej klasie scieralności możemy zastoswać w pomieszczeniach o średnim natężeniu ruchu (tj.:kuchnia, łazienka, sypialnia, holach) i w których chodzimy w obuwiu miękkim. 
 
Klasa V -  stosujemy płytki takie na powierzchniach podłóg o wzmożonym ruchu tj.: sklepy, hole, korytarze, miejsca publiczne, biura, hotele.
 
 
MROZOODPORNOŚĆ  
 
   Mrozoodporność płytek ceramicznych ma związek z ich nasiąkliwością, czyli skłonnością do wchłaniania wody. Płytki testuje się stosując zamrażanie i odmrażanie ich. Test  wyglada następująco: umieszcza się płytki w wodzie, a następnie płytki zostają schodzona do temperatury -5°C. Po zamarznięciu płytek następuje ich rozmrażanie w temperaturze +5°C. Taki test powtarzany jest sto razy. Płytki gresowe stosowane na zewnątrz muszą posiadać bardzo małą nasiąkliwość max. do 0,5%, jeżeli zastosujemy na zewnątrz płytkę z większą nasiąkliwością wchonięta woda może zamarznąć i uszkodzić płytkę. Inaczej jest z płytkami klinkierowymi które mimo nasiąkliwości 3 - 6 % należą do płytek mrozoodpornych, ponieważ ich wewnętrzna struktura pozwala swobodnie odparowywać zmagazynowanej wilgoci. 
 
 
UWAGA!!!

Zastosowanie płytek ceramicznych hiszpańskiej i włoskiej produkcji oznaczonych jako mrozoodporna w naszym klimacie, może okazać się ryzykowne, ze względu na dużą różnicę temperatur minusowych zimą. 
 
 
 
  NASIĄKLIWOŚĆ

   Nasiąkliwość jest to jeden z ważniejszych parametrów charakteryzujących płytki ceramiczne. Nasiąkliwość oznacza się w procentach, określe się  zdolność materiału z którego jest wykonana płytka do pochłaniania wody.   Im mniejsza nasiakliwość płytki tym lepszą płytka ma wytrzymałość np. na: zaplamienia, niskie temperatury, dzialanie warunków atmosferycznych i chemicznych. Niską nasiąkliwość osiąga się przez małą porowatość płytki, którą wynika z technologi produkcji. 
 
Istnieją trzy grupy nasiąkliwości płytek:
 
Grupa I – płytki ceramiczne o niskiej nasiąkliwości wodnej  do 3%.
 
Grupa II – płytki ceramiczne o średniej nasiąkliwości wodnej do 10%. Tą grupę dzielimy na dwie podgrupy: 
  • IIa – nasiąkliwość płytek  od 3% do 6%;
  • IIb – nasiąkliwość płytek od  6% do 10%.
Grupa III – płytki ceramiczne o wysokiej nasiąkliwości wodnej powyżej 10%.
W łazienka oraz kuchniach zaleca się zastosowanie płytek o nasiąkliwości do 3% czyli Grupy I, natomiast w pozostałych pomieszczeniach zazwyczaj wystarczy zastosować plytki z Grupy IIa, czyli o nasiąkliwości do 6%.
 
ODPORNOŚĆ NA SUBSTACNJE CHEMICZNE
 
Płytki oznaczone symbolem "odporność na substancje chemiczne"  pod wpływem takich substancji jak:
- środki do mycia, czyszczenia (oraz inne środki chemiczne używane w gospodarstwie domowym),
- produkty spożywcze np. sól, kawa, herbata, soki,
nie powinny zmieniać kolory, połyku płytki, a plamy powinny dać się łatwo usunąć wodą lub środkami do tego przeznaczonymi.
 
 
 










Powrót